10 Mayıs 2010 Pazartesi

LGBT Sohbetler 8: Erkeksilik ve Kadınsılık

Bu haftaki videomuzun konusu, erkeksilik ve kadınsılık. Bunun eşcinsel erkek ve kadınlardaki yansımasından yola çıkıp, toplumsal kökenlerine uzandık. Biz üç eşcinsel erkek olduğumuzdan, videolar, biraz da kaçınılmaz olarak eşcinsel erkek bakış açısıyla ve kendi eşcinsel erkeklik deneyimlerimize dayalı oluyor. Sonuç olarak da eşcinsel erkekler için mutlu bir birlikteliğin yolunun nereden geçtiğini anlattık! Ama bunun için videoyu sonuna dek izlemeniz gerek! :)


10 yorum:

  1. cok guzel olmus agzınıza saglık. soyle bir durum var lezbiyen "dunyasında" butchlar ragbet görmuyo tam tersi dıslanma yasıyo. lezbiyen arkadaslık sitelerinde, butchlar uzak dursun kadın istiyorum yazılıyo genelde. sanırım rol modellerden kaynaklanıyo

    YanıtlaSil
  2. Keşke eşcinsel kadınlar da böyle sohbetler yapsa. Ben şunu düşünüyorum hep. Acaba bize kadınlık ve erkeklik öğretilmeseydi biz nasıl insanlar olurduk.Bir kadın saçını kestirse, erkeksi bir kıyafet giyse heteroseksüel olsa da erkeksi görünmez mi? ( Yani bugünün bakış açısıyla). Lezbiyenlerin bir kısmının trans olmadığı( yani kadın olmaktan hoşnut olduğu halde) halde erkeksi görünmesi (butch)nin nedeni ne olabilir? Bu konunun tartışılmasını çok isterim örneğin.Bu sohbetleri kadınlar da yapsa bu sitede çok iyi olur.

    YanıtlaSil
  3. Ben eşcinseller eşcinsellerle beraber olur sözüne katılmıyorum.Eşcinseller biseksüellerle, eşcinsellerle, heteroseksüellerle yani herkesle beraber olabilir. Bu sınırlama aşkı da sınırlayan bir şey. Aşkın böyle bir sınırı yoktur. Herkes her an eşcinsel ilişkiye girebilir. Aşkın cinsiyeti yoktur bence. Yaşam boyu heteroseksüel insanlar olabileceği gibi yaşam boyu eşcinsel insanlar da olabilir. Ama bu demek değildir ki her eşcinsel ya da her heteroseksüel yaşam boyu böyle yaşar.

    YanıtlaSil
  4. Videoda tartıştığımız konular üzerinden bir genelleme yapmamaya gayret ettik. Aksine genellemeler üzerine konuşmak istedik. Elbet de her insan istediği biriyle rıza karşılığı herkesle beraber olabilir ama bazı toplumsal kategoriler ve bunun eşcinsel camiaya yansıdığı şekil hiç öyle değil. O yüzden bu konuyu sizlerle tartışalım dedik :)

    YanıtlaSil
  5. Benim asil merak ettigim bu konuyu neden sadece lgbtt bireylerin tartistigi. Heteroseksuel bir kadin %100 kadinsi mi ki? Sadece escinsel erkekler mi kivirarak yurur?

    YanıtlaSil
  6. Eşcinsel bireylere, heteroseksüellere göre hetero normatif davranışlar daha fazla yükleniyor, geçmişten günümüze. Yani ya kadınsı ya erkeksi olmak gibi bir ikileme yönlendiriliyor sistem tarafından. Elbette dediğin gibi insanların cinsiyet kimliklerine göre %100, katıksız bir cinsel role bürünmesi imkansız. Zaten ben heteroseksüelliğin de bir tür fantezi olduğunu düşünüyorum :) Yani bir nevi distopya. O yüzden bu konuları heteroseksüellerin de tartışmasını ümit ediyoruz :)

    YanıtlaSil
  7. öneri çok beğenirim ama...madem yorum istiyosunuz her yere link koyarak, fikrmi belirteyim o zaman.
    hiçbir zaman kitlelere ulaşamıyorsunuz, hep kendi minik çevrenizde kalıyorsunuz çünkü siz de herkes gibi yalan söylüyorsunuz...ezberlenmiş feminist teoriler sakız oldu, bilen bilmeyen herkes inanan inanmayan herkes kullanıyor...teorilerle dolu kitaplar okuyup teorilerinizi çarpıştırıp bir de aramıza girip sözümona bu ideal teorilerinizi uygulamaya çalışıyorsunuz...niçin kadınsı erkeklerden hoşlanmadığınızı söyleyemiyrosunuz mesela ? niçin konuşmayı açan arkadaş ısrarla gevrek gevrek konuşuyor ? bu şekilde zihninde çok özgür çok açıkgörüşlü olduğuna mı inanıyor acaba...yoo...gerçek değilsiniz. herzaman olması gerekenden bahsediyorsunuz, bir kere bile mevcut olan durumlardan, gerçeklerden bahsetmiyorsunuz...tıpkı sözümona trans haklarını savunmaya gittiinizde orda hiçbi transın olmaması gibi...kimsenin umrunda diil...biçok transın seks işçisi olmayı sevmesi bisürü para kazanması ve homofobi yüzünden diil gasp yüzünden öldürülmelerini söylememeniz gibi ya da sizin bizzat kendinizin kadınsı geylerden hoşlanmamanız gibi...bi kere de olması gerken hayal dünyasını değil gerçekleri söyleyin, o zaman fanus derneğinizden çıkıp aramıza karışabilirsiniz...bunlar hep laf laf laf...

    YanıtlaSil
  8. Dediklerinin yanlış olduğunu düşünmüyorum. Kaldı ki biz de aynı dertten mustarip olduğumuzdan bir tür öz eleştiri getiriyoruz. Bir efemine geyi arzulamamaktan çok neyi niçin arzuladığımız da önemli değil mi? Belki bir süre sonra bu beğenilerimiz de değişecek.Ayrıca travestilerin mevcut düzende nasıl ayakta kaldığını sanırım tahmin edebiliyorsun. Kimliklerinden dolayı illegal bir yaşama zorlanarak, giderek başka illegal yollarla para kazanmaya zorlanıyor olabilirler mi? Bu da bir kısır döngüye dönüşüyor olabilir mi? Bu tıpkı, tüm zenciler uyuşturucu satıcısıdır. Hadi onları mahallemize sokmayalım. Ee sonra? O zencileri bile bile tekrardan aynı illegal ortama dahil etmeye benzemiyor mu? Yani bir çıkış noktası bulmanın mümkün olduğunu düşünüyorum. Amacımız memleketi kurtarmak değil. Sadece sesli düşünüyoruz. Değişimin düşüncede başladığına inanıyoruz. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  9. Videodakilerin kadınsı erkeklerden hoşlanıp hoşlanmadığına dair bir bilgi yok. O yüzden "niçin kadınsı erkeklerden hoşlanmadığınızı söyleyemiyrosunuz mesela?" gibi bir soru, çok yanlış. Nerden biliyorsun? Belki de hoşlanıyorlar. Ama sen, bu bilgiye sahip olmamana rağmen peşin hümükde bulunup saldırıya geçiyorsun.

    YanıtlaSil
  10. "Kadınsılık ve erkeksilik" yerine "yumuşak ve sert tavırlar" demeyi tercih ediyorum kendi adıma, çünkü "kadınsı ve erkeksi" kelimeleri de toplumun "kadın ve erkek" kalıplarından oluşan şeyler ve de çok saçma kavramlar bence, sonuşta bir sürü "kadınsı" erkek varken neden bu tavırlara "kadınsı tavırlar" denilsin ki veya tam tersi de geçerli:)) "Kadınsı" erkeklerden hoşlanmamaya gelince, bence, bu kesinlikle toplumda kadınlara hor bakılması, dışlanması falan gibi şeylerle ilgili değildir, o zaman neden ilk yorumda da denildiği gibi "erkeksi" kadınlar da aynı dışlanmadan eziyet çekiyorlar?!:-) "Yanımda yürürken eşcinsel olduğumuzu belli etmesin" düşüncesinin rolü var tabi ki, ama bence bu daha çok bir zevk meselesidir ve de "kadınsı" erkeklerden hoşlanmamakta kötü bir şey görmüyorum, ben de yumuşak tavırlı erkekleri pek tercih etmem, çok fazla kilolu, çok aşırı kaslı, benden çok daha yaşlı erkekleri tercih etmediğim gibi:)) Yoksa daha dün yeterince "kadınsı" bir arkadaşımı benim gey olduğumu kesinlikle bilmeyen bir arkadaşımla birlikte yaşadığımız eve davet ettim ve ev arkadaşımla da tanıştırmaktan çekinmedim:)) Veya aynı arkadaşla sokakta dolaşmak, beraber bir kafede dondurma yemek, hatta otobüste eşcinsellikten az kalsın bağıra bağıra konuşmak beni hiç rahatsız etmiyor, ama o arkadaşımla yatmak aklımın ucundan bile de geçmiyor:)) Bu da bence yine toplumun "erkek ve kadın" kalıplarıyla ilgili bir şey. Çünkü bir eşcinsel kendi cinsinden birisiyle, yani benim misalimde erkekle yattığını hissetmekten hoşlanır ve bu yüzden toplumun "erkek" kalıbına daha çok uyan erkekler onda daha çok ilgi uyandırır, toplumun "erkek" kalıbından daha uzak olanlar da daha az tercih edilir, tamamen psikolojik bir şeydir ve de bunda bu şeyleri hisseden kişinin bir suçu yoktur bence:-) Ama bu tanışlık sitesindeki anketinde (bu arada videodaki arkadaşlarımızın kesinlikle tanışlık sitelerine tanışma amaçlı girmediklerini iddia etmeleri sanki tanışlık sitelerine girip birisiyle tanışmak kötü bir şeymiş, utanması gereken bir şeymiş duygusu uyandırdı bende doğrusu:))) "kadınsılardan nefret ediyorum, erkek ol, adam ol, kadınsı olma" gibi hakaret içerikli mesajlar yazmak için bir neden de değildir. Dediğim gibi yumuşak tavırlı erkeklerden hoşlanıp hoşlanmamak tamamen zevk meselesidir ve böyle tavırlı erkeklerden hoşlanan, tanışlık sitesi profillerine "sadece kadınsı erkekleri bekliyorum" gibi mesajlar yazan kişiler de az değildir:-)

    YanıtlaSil